در حالی که رئیس جمهور فرانسه مصمم به پیشبرد اصلاح سیستم بازنشستگی است، مخالفان هم اعلام کردهاند که از خواستههای خود کوتاه نمیآیند و به اعتصابها ادامه میدهند و به این ترتیب فرانسه در حال آماده شدن برای جدالی بین بخشی از مردم و دولت است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه وینر سایتونگ در گزارشی نوشت: در حالی که امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه مصمم است اصلاحات حقوق بازنشستگی منفور در بین مردم را انجام دهد، مخالفان این قانون نیز مصمم هستند. تاریخ های جدید برای روزهای اعتصاب از قبل تعیین شده است.
نویسنده در ادامه این گزارش به حال و هوای این روزهای فرانسه اشاره می کند و می نویسد: در ازدحام جمعیت و با وجود سرمای هوا، چیزی شبیه یک جشن بزرگ برگزار است. صدای بوق و سوت را میشنوید، بوی سوسیس سرخشده در فضا میپیچد و افراد در سنین مختلف به هم نزدیک میشوند. انگار منتظر شروع یک بازی فوتبال یا ورود یک ستاره پاپ بودند.
اما دلیل اینکه امیلی، فردریک، رولان و هزاران نفر دیگر اینجا در میان جمعیت هستند، خوشحالی و شادی نیست بلکه به دلیل خشم از سیاستهای امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه است که بهعنوان ضداجتماعی تلقی می شود و بهویژه برنامههای رئیسجمهور فرانسه برای اصلاح نظام بازنشستگی مردم را به خیابان ها کشانده است. بر این اساس قرار است تا سال 2030 سن قانونی بازنشستگی در این کشور به تدریج از 62 به 64 افزایش یابد. قانونی که از سال 2013 وضع شده و طبق آن مردم در فرانسه باید 43 سال برای دریافت مستمری بدون کسر به خزانه پرداخت کنند و حالا اجرای آن تسریع می شود.
امیلی، معلمی در شهر لاوال در شمال غربی فرانسه در این باره می گوید که او تا سن 64 سالگی نمی تواند خود را جلوی کلاس ایستاده ببیند. تعداد زیادی از کارکنان آموزشی فرانسه در اولین روز تظاهرات و اعتصابات که هفته گذشته توسط هشت اتحادیه بزرگ فراخوانده شده بودند، شرکت کردند. با یک تا دو میلیون شرکت کننده در سراسر کشور، از جمله حدود 80000 نفر در پاریس، این بزرگترین جنبش اعتراضی از سال 2010 بود.
اکنون مخالفان اصلاحات می خواهند به فشارها بر دولت ادامه دهند. مدارس، ادارات و پالایشگاهها سهشنبه آینده دوباره تعطیل و حرکت قطارها، پروازها، اتوبوسها و متروها لغو خواهند شد. آن هیدالگو، شهردار سوسیالیست پاریس هم اعلام کرد که تالار شهر خود رابه دلیل همبستگی می بندد.
در ادامه این گزارش آمده است: به این ترتیب فرانسه در حال آماده شدن برای رویارویی بین بخشی از مردم و دولت است.
مخالفان این اصلاحات در فرانسه حدود دو ماه فرصت دارند. فردریک که یک هفته پیش برای اولین روز اعتصاب به همراه همسرش از بخش شمالی اورن به پاریس رفت، میگوید: اگر مجبور باشیم برگردیم، برمیگردیم. این زن 43 ساله فروشگاه عمومی خود را برای یک روز تعطیل کرد. کارگاه های ساخت و ساز شوهرش که یک پیمانکار بودهم در روز اعتصاب تعطیل شد. یک روز اعتصاب برای این خانواده حدود 1000 یورو هزینه داشت. فردریک که به جای همسرش نیز صحبت می کند، توضیح می دهد: از نظر مالی سخت است، اما این سرمایه گذاری برای بعد است.
مانند فردریک، اکثریت زیادی از مردم فرانسه برنامههای ماکرون را رد میکنند. در نظرسنجی ها، تا 72 درصد با این قانون مخالف هستند.
مکرون قبل از انتخاب مجدد خود حدود یک سال پیش به صراحت اصلاحات بازنشستگی را اعلام کرد. رئیس جمهور در آن زمان گفت که در اینجا جلوگیری از کسری خطرناک در چند سال آینده و تثبیت سیستم پرداخت به میزان قابل توجه مطرح است. بر این اساس، ماکرون امروز نیز به این موضوع اشاره می کند که به او مأموریت اصلاحات داده شده است.
مکرون حدود سه سال پیش می خواست سیستم بازنشستگی را اصلاح کند. در آن زمان، او قصد داشت 42 قانون موجود برای گروههای حرفهای مختلف را در یک سیستم امتیازی عمومی ادغام کند و تعدادی از امتیازات را لغو کند. این کشور ماه ها در سایه تلاش برای اجرای این اصلاحیه مسدود بود. ماکرون ثابت قدم ماند، اما وقتی همهگیری کرونا شیوع پیدا کرد، او قانون را پس گرفت، زیرا نمیدانست که جنگ اوکراین و تورم دوباره شرایط نامطمئن و دشواری را رقم خواهد زد.
فردریک دابی، مدیر کل مؤسسه تحقیقاتی Ipsos می گوید که اما تعهد او اکنون بسیار بالاتر است. اگر او عقب نشینی کند، ضربه بسیار جدی به اعتبار او به عنوان یک اصلاح طلب خواهد خورد. به گفته دابی از زمان انتخاب مجدد، مکرون به عنوان یک «رئیس جمهور غیرفعال» مورد انتقاد قرار گرفته است که به جای مدرنیزه کردن کشور، تنها به بحران های بینالمللی اهمیت می دهد. دابی می گوید: اصلاحات بازنشستگی سلاحی برای خاموش کردن این انتقاد است.
کلمنت بوون، وزیر حمل و نقل فرانسه هم روز یکشنبه طی اظهاراتی هشدار داد که حمل و نقل عمومی در این کشور در روز سه شنبه به دلیل اعتصابات اتحادیههای کارگری در اعتراض به تغییرات برنامه ریزی شده دولت در حقوق بازنشستگی، به شدت مختل خواهد شد.
بوون در گفتگو با تلویزیون LCI گفت: روز بسیار سختی برای حمل و نقل عمومی خواهد بود... ما انتظار داریم اختلالات بزرگی ایجاد شود.
وی افزود که دولت فرانسه همچنان از گفتوگو با اتحادیهها استقبال می کند اما هدف اصلی طرح پیشنهادی امانوئل مکرون، رئیسجمهور این کشور مبنی بر افزایش سن بازنشستگی به میزان دو سال یعنی 64 سال را حفظ خواهد کرد.
وی گفت: قلب اصلاحات تغییر نخواهد کرد.
اتحادیه ها اولین تظاهرات بزرگ خود را در 19 ژانویه ترتیب دادند، زمانی که بیش از یک میلیون نفر علیه این اصلاحات در شهرهای فرانسه راهپیمایی کردند. این اعتصابات همچنین حرکت قطارها را متوقف کرد، پالایشگاه ها را تعطیل کرد و تولید برق را محدود کرد.
انتهای پیام/